Stencil – Βασικές οδηγίες

Αρχικά σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερο να θέσω έναν βασικό οδηγό κοπής stencil για να πάψεις να είσαι αβέβαιος/η για τη διαδικασία. Λάβε υπόψην ότι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος τρόπος για να το κάνεις, απλά είναι ο πιο αποτελεσματικός που έχω βρεί μέχρι σήμερα.
Σε γενικές γραμμές, η εφαρμογή και η χρήση του stencil θα σου υπαγορεύσει ποια υλικά είναι τα πιο κατάλληλα. Για παράδειγμα, για εσωτερική εργασία σε τοίχους ή πόρτες, δεν υπάρχει λόγος για τσαπατσουλιές, κόβεις το σχέδιο και το κολλάς εντελώς επίπεδα στον τοίχο “όμορφα και ωραία” καλύπτοντας τα εσωτερικά και εξωτερικά περιγράμματα και ότι δε θες να βαφτεί με χαρτοταινία. Ωστόσο, για την εργασία στους δρόμους όταν ο χρόνος και η ταχύτητα είναι σημαντικά, θα πρέπει να κοπεί το stencil από κάτι πιο ανθεκτικό, όπως ένα χαρτόνι μεσαίου πάχους και βάρους, που μπορεί ακριβώς να κρατηθεί ενάντια στον τοίχο για ψεκάζεις μέσα γρήγορα. Μια άλλη καλή τεχνική είναι να εκτυπώσεις ή φωτοτυπήσεις το σχέδιο του stencil και να το πλαστικοποιήσεις. Αυτό θα εξακολουθεί να είναι αρκετά εύκολο να κοπεί και να διατηρηθεί το σχήμα του εκπληκτικά καλά.
Μόλις ξέρεις πού θα κάνεις το stencil και έχεις την ιδέα στο μυαλό, θα πρέπει να αρχίσεις την κατασκευή της εικόνας, είτε σε χαρτί ή στον υπολογιστή. Κατά την κατασκευή της εικόνας, είναι σημαντικό να θυμάσε τις βασικές αρχές του σχεδιασμού stencil, δεν μπορείς να έχεις κλειστά λευκά διαστήματα ή «νησίδες» μέσα σε μαύρες περιοχές, διότι στην ουσία αυτές οι μαύρες περιοχές είναι αυτό που θα πρέπει να κόψεις.
stencil-cut-tut-image_2
Τώρα, αφού έχεις την εικόνα σε χαρτί μπορείς είτε να το κολλήσεις σε κάποιο παχύτερο χαρτόνι με κόλλα -καλό είναι να μην βάλεις πολύ- και το κόψεις εκεί, για να γίνει πιο ανθεκτικό, ή να πλαστικοποιήσεις το χαρτί, και τα δύο εξυπηρετούν το ίδιο καλά. Θα δεις επίσης, ότι μετά από μια σειρά ψεκασμών το stencil θα σκληρύνει, γιατί τα στρώματα μπογιάς θα ξεραθούν και θα το ενισχύσουν.
Υπάρχουν πολλά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κόψεις το stencil. Κοπίδια -ειδικά και μη-, μαχαίρια, λεπίδες ξυραφιών και ψαλίδια, όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εμπειρικά το πιο έμπιστο είναι το κοπίδι ακριβείας, είναι το πιο αξιόπιστο και το καλύτερο για την επίτευξη στις μικρές λεπτομέρειες, όπως οι καμπύλες ή οι μικρές γωνίες. Κρατάς το κοπίδι όπως ένα μολύβι σε γωνία περίπου 50 μοιρών, και πάντα να είσαι προσεκτικός καθώς οι περισσότερες λεπίδες είναι εξαιρετικά αιχμηρές -χωρίς πλάκα. Επίσης, φρόντισε να έχεις επαρκή προστασία κάτω από το σχέδιο του stencil για να αποφύγεις την πρόκληση βλάβης στο κοπίδι.
Αφού τελειώσεις το κόψιμο σε όλες τις λεπτομέρειες του stencil -και αυτό είναι το πιο δύσκολο κομάτι-, είσε έτοιμος για την εφαρμογή. Τα περισσότερα παραδοσιακά στενσιλ στο δρόμο βασίζονται σε σπρέι βαφής, χρησιμοποιουνται ως ένα γρήγορο και οικονομικό μέσο για να εφαρμόστει η εικόνα στους τοίχους. Δοκίμάσε και χρησιμοποιήσε ένα ματ χρώμα, δεδομένου ότι θα διαρκέσει πολύ περισσότερο και αποτρέπει ανεπιθύμητες γυαλάδες και αντανακλάσεις πάνω στο σχέδιο που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση με gloss βάση στο χρώμα. Κατά την εφαρμογή στον τοίχο ή όπου και αν πρόκειται να το χτυπήσεις, βεβαιωσου ότι το χαρτι είναι επίπεδα ενάντια στην επιφάνεια, ώστε να αποφύγεις τις πιτσιλιες και να κρατήθει στις γραμμές.
Εύκολο? Είναι! Λερώνει και πολύ όμορφα επίσης! Καλή αρχή!
Speak to the world!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *